Βιβλία -προτάσεις για όλες τις ηλικίες με άρωμα Ελλάδας

newsImage

Πόσο πιο ευχάριστα κυλά ο ελεύθερος χρόνος με ένα «όμορφο» βιβλίο. Οι διακοπές του Πάσχα πλησιάζουν και οι προσδοκίες για χαλάρωση μεγαλώνουν. Αναρίθμητες οι προτάσεις στα βιβλιοπωλεία .Ξεχωρίσαμε βιβλία που αποπνέουν αέρα Ελλάδας ,με παρούσα την συλλογική μνήμη, το φως, τους γαλάζιους ορίζοντες ,τα ηλιόλουστα τοπία της μικρής μα και συνάμα μεγάλης πατρίδας μας. Γιατί «αναπνέουμε τον αέρα της Ελλάδας κάθε στιγμή, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε», όπως δήλωνε τόσο όμορφα η Γαλλίδα ακαδημαϊκός, Jacqueline de Romilly.

Για τους πιο μικρούς μας φίλους (από 5 ετών) : «Η Μυρτώ και η Σμύρνη των θαυμάτων», των Ζήνωνα Ζαμπακίδη και Βασιλικής Μαρκάκη (εκδόσεις Πατάκης), μας προσκαλούν σε μαγικές καλοκαιρινές διακοπές στη Σμύρνη, στα 1921, επιφυλλάσσοντας πολλές εκπλήξεις. Ένα βιβλίο για τη ζωή στη πανέμορφη Σμύρνη των αρχών του 20ου αιώνα, μιας από τις πιο ξακουστές πόλεις του Ελληνισμού.
Επίσης το πολυβραβευμένο «Άγαλμα που κρύωνε», του Χρήστου Μπουλιώτη (εκδόσεις Πατάκη). «Εκείνο τον Αύγουστο, τον πιο ωραίο Αύγουστο του αιώνα ,η Πανσέληνος ασήμωσε ένα παράξενο ταξίδι που έμοιαζε πολύ με παραμύθι. Παραμύθι όμως δεν ήταν». Το ταξίδι ξεκινά από τότε που το μικρό μαρμάρινο αγόρι άφησε σαν προσφυγάκι τη πατρίδα του, στη Μικρασία και στεγάστηκε στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Μια νύχτα με πανσέληνο όμως ταξιδεύει στις χαμένες πατρίδες με ένα μεγάλο γαλάζιο πουλί.
Για πιο μεγάλα παιδιά (από 10 ετών) , η «Πέμπτη πόλη των Δωριέων» (εκδόσεις Κέδρος), του Καστελλιώτη δημοσιογράφου και συγγραφέα Κώστα Στοφόρου προσφέρει μια συναρπαστική περιπέτεια στην ανοιξιάτικη Γκιώνα. Μια παρέα παιδιών βρίσκεται μπροστά σε ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Μια πόλη από την εποχή των Δωριέων απειλείται με αφανισμό. Και μέσα από μεγάλους κινδύνους, οι μικροί ήρωες θα κάνουν τα πάντα να το αποτρέψουν .
Η «Μυστική αποστολή : το μυστήριο των Δελφών», του ίδιου συγγραφέα , από τις εκδόσεις Μίνωα, θέτει πολλά ερωτήματα με απρόσμενες απαντήσεις, κατά τη διάρκεια αυτής της γοητευτικής περιπέτειας. Τι είχε ανακαλύψει ο Αίσωπος στο Μαντείο ; πως προέβλεπε το μέλλον η Πυθία ; πώς νίκησε στη ναυμαχία της Αγκάλης η Καρτερία ;
Μέσα από ένα βιβλίο γεμάτο μνήμες και προφορικές παραδόσεις, βασισμένο σε πραγματικές μαρτυρίες, το «Πέρασμα» της Λιλής Λαμπρέλλη, εκδόσεις Πατάκη, αφηγείται το ταξίδι πέντε γυναικών και ενός μωρού, από το Αϊβαλί στη Μυτιλήνη, το 1922, με αφηγήτρια την εννιάχρονη Ελένη.
Τα βραβευμένα με Έπαινο από την Ένωση Σμυρναίων «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» (εκδόσεις Πατάκης), της γεννημένης στο προσφυγικό συνοικισμό του Βόλου, συγγραφέως Ελένης Δικαίου, σαγηνεύουν κι αυτά . Το Κατινάκι και η Μαρίτσα περνούν όσα σημάδεψαν το λαό της Ιωνίας, από τις ευτυχισμένες μέρες ως το αναγκαστικό ρίζωμα στους προσφυγικούς συνοικισμούς.
Της ιδίας, το βραβευμένο επίσης με Έπαινο, «Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης» διαδραματίζεται σήμερα, στη Σμύρνη. Στο κήπο της Αγίας Φωτεινής, της ορθόδοξης μικρής εκκλησίας. Δυο άνθρωποι συναντιούνται. Ο ένας αγωνιά για το χρέος που δεν κατάφερε να ξεπληρώσει, ο άλλος αναλαμβάνει να το φέρει εις πέρας.
Για μεγάλους αναγνώστες : «Η Ελλάδα του Ελύτη», με ανθολόγηση και επιμέλεια της Ιουλίτας Ηλιοπούλου ( εκδόσεις Ίκαρος), είναι ένα βιβλίο συντροφιάς για το λυρικό ποιητή του ήλιου, του Αιγαίου, του καλοκαιριού. Ένας εορτασμός λέξεων και εικόνων με ρήσεις του νομπελίστα ποιητή, για μια Ελλάδα για την οποία «αισθάνθηκε θάμβος στη νιότη» του, για αυτή τη «χρυσή χώρα της Λιγοσύνης που αχρηστεύει την αξία του αριθμού», κάτι που διαπιστώνει κανείς στη λιτότητα του τοπίου, ξεκινώντας από τον απλό και μεγαλοπρεπή Παρθενώνα ως Αιγαιοπελαγίτικα ξωκκλήσια. Αυτό το «μυστηριακό ξημέρωμα στο Αιγαίο» (Γιώργος Θεοτοκάς), αυτόν τον άλλο κόσμο τον ιδανικό είναι που προτίθεται να φτιάξει ο ποιητής - φιλόσοφος που να ανταποκρίνεται στο βαθμό της μαγείας που αισθανόταν πάντα. Αυτή την αγάπη του εξέφρασε και στη τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ. «Και ιδού που σήμερα βρίσκομαι στη Στοκχόλμη, με μόνο κεφάλαιο στα χέρια μου μερικές λέξεις ελληνικές…ουρανός, θάλασσα, ήλιος, ελευθερία. Τις καταθέτω με σεβασμό στα πόδια σας.»
Ο Βρεττανός Στήβεν Φράι, προσφέρει μια νέα αφήγηση των αρχαίων ελληνικών μύθων, στο νέο του βιβλίο «Μύθος», από τις εκδόσεις Πατάκη. «Ένα βιβλίο ευφρόσυνο και σοφό, που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη», γράφει η Independent . «Συναρπαστικό και πνευματώδες», για τους Times του Λονδίνου. «Εκπληκτικό», για την Guardian. Aπό τη γέννηση της σοφής Αθηνάς ως το ερεβώδες και μοναχικό βασίλειο του Κάτω κόσμου. Από το ξετύλιγμα της ερωτικής ιστορίας του Έρωτα και της Ψυχής ως το πιθάρι της Πανδώρας.

Καλή απόλαυση !
Εσείς ποια βιβλία αγαπήσατε; Στείλτε μας τις προτάσεις σας.



2022-04-16